Home » D:News » Cum puteţi reduce consumul de sare schimbând modul în care gătiţi. Rezultatele interesante ale unui studiu

Cum puteţi reduce consumul de sare schimbând modul în care gătiţi. Rezultatele interesante ale unui studiu

Cum puteţi reduce consumul de sare schimbând modul în care gătiţi. Rezultatele interesante ale unui studiu
Publicat: 20.03.2014
Adaosul de mirodenii şi ierburi aromate în mâncare ajută la reducerea consumului de sare, iar persoanele care iau lecţii de gătit şi învaţă cum să condimenteze corect alimentele au mai multe şanse de reuşită în acest demers, au descoperit cercetătorii americani, conform Daily Mail.

Într-un nou studiu, efectuat la Universitatea San Diego din California, 55 de voluntari au urmat o dietă săracă în sodiu, timp de patru săptămâni, alimentele şi băuturile fiind asigurate de cercetători. Principala sursă de sodiu din alimente şi băuturi este sarea.

În a doua etapă a studiului, jumătate dintre voluntari au luat lecţii de gătit, în cadrul unui „grup de intervenţie comportamentală”, cu durata de 20 de săptămâni, al căror scop era reducerea consumului zilnic de sodiu la 1,5 grame, prin utilizarea condimentelor şi ierburilor aromatice.

Restul voluntarilor au redus consumul de sare pe cont propriu.

Peste 60% dintre participanţii la studiu sufereau de hipertensiune arterială, iar aproape o cincime aveau diabet şi sufereau de obezitate.

Voluntarii care au participat la a doua etapă a studiului, bazată pe lecţii de gătit, au consumat, în medie, cu 966 de miligrame de sodiu mai puţin decât voluntarii care nu au beneficiat de aceste cursuri.

Cheryl Anderson, coordonatoarea studiului şi profesor asociat la Departamentul de familie şi medicină preventivă la Universitatea San Diego, a spus că persoanele care au învăţat să gătească în acest mod diferit au reuşit să deţină controlul asupra dietelor pe care le urmau.

„Persoanele din gupul de intervenţie au învăţat strategii de rezolvare a problemelor, cum să gătească tot felul de reţete pe bază de ierburi şi condimente, modul în care cultura influenţează alegerea condimentelor, cum să ţină dieta sub control şi să depăşească blocajele asociate cu schimbarea dietei, cum să aleagă şi să comande mâncarea când merg la restaurant şi cum să adopte o dietă săracă în sodiu pentru totdeauna”, a explicat Cheryl Anderson.

Cercetătorii nu au pus accentul pe anumite mirodenii, ci i-au încurajat pe participanţi să încerce diferite combinaţii, pentru a descoperi ce anume le place mai mult.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Test de cultură generală. Care este animalul cu cea mai puternică mușcătură?
Test de cultură generală. Care este animalul cu cea mai puternică mușcătură?
Misterul Triunghiului Bermudelor, posibil rezolvat! Ce au descoperit doi seismologi?
Misterul Triunghiului Bermudelor, posibil rezolvat! Ce au descoperit doi seismologi?
De ce petrecerea de Crăciun la birou este, de fapt, tot muncă
De ce petrecerea de Crăciun la birou este, de fapt, tot muncă
Una dintre cele mai sângeroase organizaţii care provoacă teroare de peste 150 de ani: „Ei sunt, de fapt, urmaşii maimuţelor”
Una dintre cele mai sângeroase organizaţii care provoacă teroare de peste 150 de ani: „Ei sunt, de fapt, urmaşii maimuţelor”
Cum să mâncăm tot ce vrem de sărbători fără să ne fie rău?
Cum să mâncăm tot ce vrem de sărbători fără să ne fie rău?
Cea mai veche clădire din Anglia a fost construită în urmă cu 15 secole și încă mai este folosită
Cea mai veche clădire din Anglia a fost construită în urmă cu 15 secole și încă mai este folosită
Care sunt cele mai periculoase jucării de Crăciun și ce riscuri există pentru copii?
Care sunt cele mai periculoase jucării de Crăciun și ce riscuri există pentru copii?
De ce nu este sănătos să adormi cu televizorul pornit?
De ce nu este sănătos să adormi cu televizorul pornit?
Mesele de sărbători sunt momentul potrivit pentru a vorbi și despre istoricul medical al familiei
Mesele de sărbători sunt momentul potrivit pentru a vorbi și despre istoricul medical al familiei
Nicolae Ceaușescu și recordurile vânătorești
Nicolae Ceaușescu și recordurile vânătorești
Toate formele de nicotină dăunează inimii, avertizează cardiologii
Toate formele de nicotină dăunează inimii, avertizează cardiologii
Ce este „a treia stare” a vieții și ce se întâmplă cu celulele după moartea organismului?
Ce este „a treia stare” a vieții și ce se întâmplă cu celulele după moartea organismului?
Cum a fost detectat un virus mortal în respirația balenelor din Arctica?
Cum a fost detectat un virus mortal în respirația balenelor din Arctica?
Bucureștiul, sub bombele zeppelinelor germane
Bucureștiul, sub bombele zeppelinelor germane
Kurt Cobain, viața unui om prins între sensibilitate, faimă și autodistrugere. „Vreau să cred în Dumnezeu. Vreau să mă iubesc. Dar sunt blocat în acest paradox nenorocit”
Kurt Cobain, viața unui om prins între sensibilitate, faimă și autodistrugere. „Vreau să cred în Dumnezeu. Vreau ...
Somnul insuficient ar putea declanșa un cerc vicios în creier nostru
Somnul insuficient ar putea declanșa un cerc vicios în creier nostru
Confirmat științific: care este efectul îmbrățișărilor asupra corpului uman?
Confirmat științific: care este efectul îmbrățișărilor asupra corpului uman?
De ce unii oamenii își lasă pilotele afară, în frig, iarna și ce spune știința despre asta?
De ce unii oamenii își lasă pilotele afară, în frig, iarna și ce spune știința despre asta?